Då ska årets inkomstdeklaration vara utskickad och mottagen av dig som privatperson. För dig som äger andelar i fåmansbolag behöver du som vanligt lämna en K10 blankett i din privata inkomstdeklaration. Denna K10 blankett beräknar gränsbeloppet för lågbeskattad utdelning för dig som ägare och är viktig att hålla koll på. Behöver du hjälp att fylla i blanketten går det bra att kontakta din rådgivare.

Vi har fått en del förfrågningar om elstöd till företag och nedan kan ni läsa mer om det senaste inom området.

Bokslutstider

Vi tycker våren är den bästa tiden på året, men det innebär också bokslutstider för oss redovisningskonsulter, vilket ibland kan leda till längre svarstider. Vi hoppas ni har överseende med det.

I övrigt behöver vi få in allt bokföringsmaterial i tid för att säkerställa en hög kvalitet. För dig som månad, kvartal eller årskund är vi därför tacksamma om bokföringsmaterialet kan lämnas in inom kort så att ditt bokslut kan påbörjas. På så vis kan vi också garantera att deklarationen kommer in i rätt tid!

Elstöd till företag

Regeringen har föreslagit att ett elstöd ska betalas ut till juridiska personer och näringsidkare som har verksamhet i elområde 3 och 4. Enligt förslaget är ett krav att det ska finnas ett giltigt elnätsavtal per 17 november 2022. För de som tecknat ett avtal efter 17 november finns alltså ingen möjlighet att ansöka om stödet. Företag som ansöker om stödet får inte ha några skulder hos Kronofogden utan måste ha betalat skatter och skickat in deklarationer i tid till Skatteverket.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att hantera elstödet till företagen. Stödet kommer att kunna sökas via en e-tjänst och ansökningsperioden är från 30 maj till 25 september 2023. Pengarna betalas ut via företagets skattekonto.

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Maxbeloppet som ett företag eller en koncern kan få är 20 miljoner kr. Företag i elområde 3 föreslås få 50 öre per förbrukad kilowattimme medan företag i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.

Observera att detta i skrivande stund endast är ett förslag. Mer info kommer framöver.

Skulle du ha någon ytterligare fundering är du välkommen att kontakta din rådgivare hos oss.