Vi vill passa på att uppmärksamma dig som kund på några nyheter inom skatteområdet som kan vara värda att ha koll på. Om du skulle ha frågor eller funderingar kring hur förändringarna påverkar din verksamhet är du välkommen att kontakta din rådgivare. 

Tillfälligt anstånd för ytterligare en redovisningsperiod

De tillfälliga anståndsreglerna för inbetalning av moms, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter utökas. Anstånd beviljas nu även för redovisningsperioden som infaller under april–juni 2022.

Anstånd med inbetalning av avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter samt mervärdesskatt vars redovisningsperiod är en kalendermånad får beviljas för högst tolv redovisningsperioder vardera. För mervärdesskatt vars redovisningsperiod är ett kalenderkvartal får anstånd beviljas för högst fyra redovisningsperioder.
Anståndsavgiften är 0.1 procent per kalendermånad och kostnadsräntan är 3,75 procent.

De nya reglerna träder i kraft den 13 februari 2023.

Arbetsplatsens adress ska lämnas i arbetsgivardeklarationen

Ny regel om adress i arbetsgivardeklarationen gäller för löner från januari i år.

Om betalningsmottagaren endast har haft en arbetsplats i en och samma anställning under redovisningsperioden ska arbetsplatsens adress lämnas i arbetsgivardeklarationen. Detta gäller för beskattningsår som börjar efter 31 december 2022, det vill säga för löner som betalas ut i januari 2023 och senare. I förekommande fall gäller detta även för kontrolluppgift.

Förstärkt jobbavdrag för personer över 65 år

Den som fyllt 65 år och arbetar får förstärkt jobbskatteavdrag. Lagen gäller för beskattningsår som börjar efter 31 december 2022. Personen som får det förstärkta jobbskatteavdraget ska ha fyllt 65 år innan beskattningsårets början.

Skattereduktionen sker enligt en trappa där reduktionen minskas ju högre arbetsinkomsten blir:

  • 22 procent av arbetsinkomsterna upp till 100 000 kronor.
  • För arbetsinkomster mellan 100 000 kronor och 300 000 kronor är skattereduktionen 15 000 kronor plus 7 procent av arbetsinkomsterna.
  • För arbetsinkomster mellan 300 000 kronor och 600 000 kronor blir skattereduktionen 36 000 kronor.

Skulle du ha någon ytterligare fundering är du välkommen att kontakta din rådgivare hos oss.