Arbetsgivaravgifter
Inga större förändringar gällande arbetsgivaravgifterna inför 2023, men kan vara värt att notera att 18-åringar inte har någon nedsättning på arbetsgivaravgifterna så som 15-17 åringar och även 19-23 åringar.
För dig som driver AB efter 66+ har förutom inkomstskatten (den kommunala skatten) väldigt förmånliga arbetsgivaravgifter, vilket gynnar företagande även som pensionär.
Egenavgifter
Precis som för arbetsgivaravgifterna är det förmånligt (nästan förmånligare) att driva enskild firma. Egenavgifterna är låga redan vid 63+ och man betalar enbart ålderspensionsavgiften vid uttag av hel pension. Gränsen för “pensionär” kommer succesivt kommer att höjas, och om man planerar att börja ta ut pension samtidigt som man driver verksamhet, kan det vara en god ide att kontakta sin rådgivare för vägledning.
Vi rekommenderar också att man ändrar sin karensdag till 1 dag i sjukförsäkringen om man inte tidigare gjort det. Om man inte ändra får man automatiskt 7 dagar vilket innebär att man inte får någon ersättning för sjukdom förrän efter 8 dagar (gäller exv. Enskild firma eller Handelsbolag). Man kan likställa det med anställda som har 1 karensdag och där arbetsgivaren står för de första 14 sjukdagarna. Som egenföretagare vill man inte ha det sämre. Ändringen gör man genom att kontakta Försäkringskassan.
Gåvor till anställda
Vill ditt företag ge dina anställda gåvor kan det vara bra att känna till de skattefria beloppen. Överstiger gåvan nedanstående belopp blir hela beloppet skattepliktigt för den anställda. Idag likställs styrelsearbete och därmed styrelsemedlemmarna som anställda vilket gör reglerna tillämpliga även om man inte tar ut lön och arbetar operativt i bolaget.
Julgåva = 500 kr
Jubileumsgåva = 1 500 kr
Minnesgåva = 15 000 kr
(Beloppen är inklusive moms)
Skulle du ha någon ytterligare fundering är du välkommen att kontakta din rådgivare hos oss.